VeranderingFoto van het woord  'verandering' uitgebeeld in klei . Een bolletje dat eerst rond was is nu platgeslagen.Van nature hebben heel veel mensen een enorme hekel aan verandering. Ik denk zelfs dat ieder mens ten diepste eerst niet wil veranderen. We hechten erg aan veiligheid, herkenbaarheid, vaste vormen en aan ons eigen leventje met vaste patronen.

Vaak verzinnen we prachtige vrome smoesjes om te blijven waar we zitten en te blijven wie we zijn. We zijn zondig en blijven zondig. Van het nieuwe zal weinig zichtbaar worden. Zelfs het beste wat we doen is bevlekt met zonde.  Dat is nu eenmaal mijn karakter. Ik ben echt wel beter dan die moordenaar. En zo kan ik nog een hele lijst van smoesjes verzinnen.

Als je niet wilt veranderen moet je vooral niet met God in zee gaan. God is de grote Veranderaar. Hij is altijd scheppend en vernieuwend bezig.

God wil niet dat je blijft wie je bent. God wil juist dat je steeds meer mens wordt en dat je steeds meer wordt zoals hij je bedacht en gemaakt heeft. God denkt en handelt altijd vanuit zijn plaatje van jou.

Soms klagen mensen. Waarom gaat de preek altijd over verandering? Ik wil gewoon de waarheid horen en dan zelf wel bedenken wat ik daar me ga doen. Ik wil troost en houvast in de preken.  Ik wil bemoedigd worden, niet veranderd.

Het is een contradictio in terminis. Als je bemoedigd wilt worden betekent dit dat je van ontmoediging gaat naar bemoediging. Je was slap maar krijgt nieuwe moed om door te gaan. Als je getroost wordt ga je van troosteloosheid naar troost. Je was je houvast kwijt en krijgt nieuwe grond. Je was even de weg kwijt en krijgt een nieuw orientatiepunt. Als je de waarheid wilt horen komt die waarheid altijd in onze leugens (en leugens van de satan), of de waarheid klinkt in onze onwetendheid. Er gaat licht schijnen in de duisternis.

Veel mensen zoeken naar bevestiging. Ook dat is natuurlijk. We hebben liefde, waardering en aandacht nodig. God heeft ons lief en wij zijn uitermate waardevol in zijn ogen. Juist het feit dat God zo naar ons kijkt en met ons omgaat zet ons in beweging.  Beweging is verandering.

Zoeken naar bevestiging kan ook heel fout werken in je leven. Je hoort dat wat je wilt horen en wat past bij jouw plaatje. Ik weet wel dat Gods plaatjes vaak heel anders zijn dan mijn plaatjes. We zoeken naar een aai over onze bol. Bevestiging is niet blijven wie je bent. Bevestiging motiveert en zet in beweging.

God is en de mens wordt. Jij wordt steeds meer mens. Je gaat pas worden als je eerst weet wie je bent. Jij bent een kind van God, maar een gezond kind groeit. Jij bent een zondaar maar als je dat ontdekt wil je er heel graag van af. Jij bent een nieuwe schepping en als je dat perspectief gaat zien wil je het ook heel graag worden.

Categorieën:genade, veranderingTags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: