Ik ben er gewoon


Kerst ligt al weer een hele tijd achter ons. We zitten in de vastentijd en bereiden ons voor op Goede Vrijdag en Pasen. Er is 1 kerstgedachte die me maar moeilijk loslaat.

Met kerst begint Gods verlossingscampagne, het is het bijzondere begin van het verlossingsplan. Maar hoe begint God? Hoe start Jezus zijn loopbaan op aarde? Als een baby. Als iemand die niets kan en niets doet. Hij is er gewoon en laat zich verzorgen.

Als iemand bij ons op bezoek komt stellen we zomaar de vraag ‘Wat kom je doen?’. Als we in een onvriendelijke bui zijn zeggen we ‘wat mot je?’. Ik kom niets doen. Ik wil er gewoon even zijn. Ik wil gewoon even tijd bij je doorbrengen.

Als Jezus komt moeten we niet meteen de vraag stellen ‘wat komt Hij doen?’. Hij is er eerst. Hij is gewoon. Zo maakt God zich sowieso bekend. Als Mozes aan God de vraag stelt wie Hij is zegt God ‘Ik ben Jahwe’, Ik ben die ik ben. Ik ben erbij. Jezus is Immanuel, God met ons.

Overal waar Jezus is gebeurt iets. Als Jezus bij het graf van Lazarus komt doet hij niet zoveel. Hij is. Als de opstanding en het leven bij de dood komt, wijkt de dood. Misschien gaat het er in het leven wel vooral om dat we ontdekken dat Jezus is. Hij is erbij. Overal waar Hij is gebeurt iets.

Het stelt mij ook voor de vraag of ik er echt ben. Ben ik beschikbaar? Ben ik present? Soms zit ik aan tafel en fysiek ben ik aanwezig maar ik ben er niet echt. Ik zit met mijn gedachten bij wat er net gebeurd is of bij wat ik straks moet doen. Ik leef niet nu. Ik ben er niet echt.

Het gaat vooral om het nu. Ben jij er voor mensen om je heen? Ben jij er echt? Voor je vrienden, je gezin, je buren? Ook wij hebben het maar al te snel over wat moet je doen en wat kun jij? Het gaat om zijn.

Op internet zag ik een filmpje van Henri Nouwen. Hij was een groot liefhebber van het circus. Hij genoot met name van de trapezewerkers. Ze slingeren hoog in de lucht en de maken sprongen en moeten dan opgevangen worden.Ze vroegen aan Henri waarom hij de trapezewerkers zo mooi vond. Deze trapezewerkers moeten er precies op het goed moment zijn anders stort iemand neer. Dat spreekt mij aan. Het leert mij wat leven is. Er zijn.

Categorieën:zijnTags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: