We naderen het einde


Afgelopen week maakte ik iets vreemds mee. Ik ontmoette een zuster uit de gemeente. Ze is ernstig psychisch ziek en drinkt veel om rust te vinden in haar hoofd.

Ik ken haar nu zes jaar en in al die jaren heeft ze het steeds over de wederkomst. Al 3 jaar lang zegt ze dat Jezus terug komt als het een zomer heel veel heeft geregend. Vaak komt ze vlak voor het einde van de dienst even binnen in de kerk en dan overhandigt ze me een briefje. Meestal vraagt ze of ik ‘pappa Gert’ (zo noemt ze mij) wil bidden voor haar omdat ze zo slecht slaapt.

Ook zondag gaf ze mij een briefje. Met grote letters stond daarop geschreven ‘Jezus komt bijna terug, Hij heeft het deze week heel vaak tegen mij gezegd’. Gemakkelijk kunnen we een dergelijke opmerking van ons bed houden. We kunnen de wederkomst niet voorspellen. De bijbel spreekt helder over de tekenen der tijden en wij kunnen die tekenen begrijpen vanuit het licht van Christus dat schijnt. Bovendien… God maakt wel vaker gebruik van ‘vreemde’ profeten.

Al langere tijd verbaas ik me erover dat ik in de kerk zo weinig hoor over de crisis waarin de wereld verkeerd. We stellen ons zelf gerust door te zeggen dat er na iedere crisis weer tijden van welvaart zullen komen.

Toch geloof ik dat de wereld op in storten staat. Voor het eerst is er na de twee wereldoorlogen nu een crisis waarin we geen licht zien aan het einde van de tunnel. Er heerst een diepe onzekerheid in de samenleving. Waar gaan we heen? Zoals zo vaak in tijden van crisis zien we het nationalisme de kop op steken. Anderen houden wanhopig vast aan wat in het verleden zekerheid gaf. Gelukkig zijn er ook creatieve denkers die op zoek gaan naar een manier van leven waarin het geld niet heerst.

Wanhopig probeert de kapitalistische elite het systeem overeind te houden. Al houd ik niet zo van praten over een systeem. het wordt hoog tijd dat we de hoofdrolspelers in beeld brengen. Slechts een handjevol mensen profiteert van het huidige economische systeem. Nog maar twee jaar geleden hadden de banken overheidssteun nodig. Nu maken ze al weer schandalige winsten, betalen ze meer bonussen dan ooit,  terwijl heel de wereld zucht onder de bezuinigingen.

De westerse overheden roepen om het hardst dat we de trein van consumptie weer op gang moeten krijgen. Als we weer economisch gaan groeien dan komt het wel weer goed. Maar als wij meer gaan consumeren hebben anderen elders in de wereld minder. De aarde zucht en zal, als we zo door consumeren, binnen no time leeg geroofd zijn. Het klimaat breekt en is onvoorspelbaar. Er dreigt een voedsel tekort te ontstaan in de wereld. Al jaren waarschuwen wijze mensen dat er dus na de economische crisis een klimaat- en voedselcrisis zal ontstaan. Deze wereld gaat voorbij. De schepping zucht onder wanbeleid. Gaat de mensen zijn eigen ondergang tegemoet? Is het kapitalisme zo sterk dat er geen weg terug is?

We moeten ons voorbereiden op zware tijden leert de bijbel. Het is zo nodig dat christenen opstaan en gaan voor gerechtigheid en recht.  Nu al merken wij hier in Arnhem dat steeds meer mensen in armoede leven.

Er is maar 1 koninkrijk dat alle crises zal overleven en dat eeuwig is. Wat hebben mensen het in deze onzekere tijden nodig dat er een krachtig geluid klinkt van redding door Jezus. Laten we burgers zijn van dat koninkrijk van vrede, gerechtigheid en vreugde. Het einde nadert. Dat is sowieso waar. Ik ga me niet wagen aan een voorspelling, maar we leven in ‘times of urgency’. Ik mag leren om te leven alsof Hij er over een uurtje aan komt.

PS Bekijk op http://www.tegenlicht.vpro.nl de uitzending met als titel ‘Metamorfose van een crisis‘. Bekijk op Youtube het inzichtgevende filmpje ‘Balance’ (www.youtube.com/watch?v=3vpmuMHor6Q) over de crisis.

Categorieën:het einde nadertTags: ,

1 reactie

  1. Hallo Gert,

    Ik denk dat deze mevrouw groot gelijk heeft. We leven echt in de laatste uren van deze eindtijd. De tekenen lijken hierin toch duidelijk te zijn.
    God weet het en niemand anders. Maar we lezen wat er gebeurt….

    Groeten,

    jaring de Braak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: