Bouwen aan gemeenschap


Met heel veel plezier heb ik de laatste weken gepreekt over de brief van Jacobus. Wat een heerlijk praktisch boek, wat een diepte en wat een verrassende inzichten. De dingen die hij leert over de tong, over rijkdom en over bijvoorbeeld nederigheid zijn zo actueel.

Jacobus’ wijsheid is zeer vernieuwend. Hij leert bijvoorbeeld dat heiligheid standvastigheid en volharding is (1: 4). Redelijk origineel en nieuw. Veroordelen is het tegenovergestelde van nederigheid. Controle over je tong is geen bewijs van geestelijke volwassenheid. Het is het middel om dat juist te bereiken. Met het winnen van deze strijd is iedere andere strijd beslist! Het is maar even dat je weet hoe je de geestelijke strijd kunt winnen. Hij leert dat vrede in de gemeente zeer belangrijk is, anders zal de wijsheid van boven nooit landen. Waarom landen zoveel preken niet? Door onvrede of uit onvrede?

Jacobus is er een meester in om grote woorden klein te maken. Dat doet hij vaak net als zijn broer Jezus heel verrassend. Bijvoorbeeld nederigheid is treuren. Met de oproep ‘wees nederig’ zeggen we niets, omdat nederigheid een te groot woord is waar iedereen andere gedachten bij heeft. Omdat we te vaak grote woorden gebruiken missen we aansluiting. Veel zinnen kunnen we uit de preken schrappen omdat ze nietszeggend zijn. Maak woorden klein door bijvoorbeeld met kleine levensverhalen of mooie kleine voorbeelden duidelijk te maken wat een groot woord betekent.

Jacobus is ook de man van doen. Geloven is doen. Je verandert niet alleen door te denken. Eerder door te doen. Goede voornemens zijn leuk, maar het gaat om doen. Jacobus heeft het dan niet over grote en spectaculaire acties of flitsende en opvallende daden. Hij maakt ook doen zeer behapbaar en dus uitvoerbaar. Zijn definitie voor ware godsdienst is lekker helder en simpel; weduwen en wezen bijstaan en onberispelijk blijven. Goed doen en puur leven horen onlosmakelijk bij elkaar. Als jij niet puur leeft ga je echt niet goed doen.

De brief van Jacobus is zeer missionair. Niet alleen omdat hij thema’s bespreekt die razend actueel zijn. Hij teckelt de grote problemen van de mensheid. Waar komt ruzie vandaan? Waardoor zijn er zoveel oorlogen (4:1)? Het heeft allemaal te maken met de twee grootste problemen van de mens, egoïsme en hoogmoed. De oplossing is nederigheid. Verneder je voor de Heer. Hij zal je verheffen (4:10).

Jacobus is vooral heel down to earth bezig met de vraag wat geloof nu concreet uitwerkt in dit leven.  Maakt het verschil geloven of niet geloven? Hij laat zien hoe belangrijk het is om te bouwen aan gemeenschap. De gemeente mag een plek zijn waar mensen kunnen schuilen en thuiskomen en niet een pek waar ze verbaal of nonverbaal worden afgemaakt.

Missionair zijn, is gemeente opbouw. De gemeente (gemeenschap) mag midden in deze wereld en in de eindtijd een stralend en aantrekkelijk lichaam zijn waar mensen graag bij willen horen, waar de wijsheid van boven klinkt en waar dwaasheid (niet realistisch zijn) ontmaskerd wordt.  De wijsheid van boven karakteriseert Jacobus met prachtige woorden. Deze wijsheid is zuiver, vredelievend, mild en meegaand, rijk aan ontferming, onpartijdig en oprecht (3: 17). Wijsheid heeft alles te maken met liefde voor de wereld. Gemeenschap is dan ook breder dan welke mensen komen er in de kerk.

Onder het kopje preken vind je de prekenserie over Jacobus + een toegift over gebed en genezing uit een andere serie. Onder het kopje preken vind je wat algemene opmerkingen over de tekst van mijn preken en het gebruik daarvan. Vanaf heden zullen er meer prekenseries beschikbaar komen.

Lezen die brief….

Doen….. Jacobus….

Categorieën:gemeenschapTags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: