IK HEB GEEN TIJD (over M&M’s)


Ik heb geen tijd….

Gelukkig krijgen veel christenen steeds meer verlangen om Gods liefde door te geven in de wereld. Ik constateer dat er twee problemen zijn. Ze zijn allebei redelijk schokkend overigens.

Het eerste probleem is dat veel christenen alleen maar diepere contacten hebben met christenen.’Voor wie wil je bidden uit je straat’ vroeg ik pas. Ehhhh ik ken niemand….

De kansen voor contacten liggen voor het oprapen. Je woont in een straat, je gaat naar een sportclub en je werkt met mensen. Op de plek waar je bent, leeft, sport, werkt en bier drinkt mag je Christus laten zien. Maak er gebruik van. Missionair zijn is niet zo ingewikkeld. Keep it simpel.

Het tweede probleem is tijd. We hebben geen tijd. We willen missionair zijn, maar we hebben geen tijd. Help… wie heeft er tijd? Sorry God, we weten dat u ons uitzendt, maar ik heb geen tijd. Ik moet een koe kopen, een feest vieren en kan vanavond Chelsea – Barca echt niet missen.

Ik word soms zo zat van dat gezeur over tijd. Niet dat ik niet begrijp dat we druk zijn. Maar doen we het goed en doen we het goede? Het kan niet waar wezen dat we geen tijd hebben.

Er wordt zoveel tijd verspilt in de kerk (en ook op het werk). We vergaderen ons suf. Kerkraden of leiderschapsteams bestaan soms uit meer dan 10 man. Maandag-, dinsdag-, woensdagavond is er wat in de kerk.

Wij hebben een simpel besluit genomen in Arnhem. We hebben sabbatsweken. In die weken is er ’s avonds niets. Geen vergaderingen, geen catechisatie… gewoon niets. Ga leven in die week. Ga met je zoon mee naar voetbal. Drink wat met je buurvrouw. Maak een praatje. Leef in de wereld.

Ja… maar dat kan niet. Dan hebben we niet genoeg tijd om te vergaderen, om te regelen en om te organiseren. Dat is nu juist nodig. Minder organisatie, minder vergaderingen, minder geregel en meer zijn op de plek waar God je stelt.

Het kan met gemak. Het dwingt je om bezig te zijn met kernzaken. Het dwingt je om efficienter te vergaderen. Heerlijk.

Hoe lang houden wij elkaar nog voor de gek met Ik heb geen tijd…. Dat is simpel een kwestie van doen. Van keuzes. Van schrappen. De twee grootste bedreigingen van kerk en werk zijn M&M’s, Managers en Meetings, geregel en vergaderingen. Bekijk de inspirerende Ted Talk van Jason Fried.

Categorieën:Uncategorized

4 comments

  1. Dag Gert,
    Laten we ons inderdaad minder druk maken en leef; ervaar wat je ziet, voel je hart slaan. voel hoe je loopt en wees dankbaar voor een dak boven ons hoofd, een lekker donker broodje. Wie zegt dat je missionaris moet zijn?? Gewoon goed leven dan ben je al voldoende voorbeeld. Andere mensen komen vanzelf op je pad. Een blije dankbare pensionata, Maria Knapen

  2. Fantastisch! ik herken dit enorm, het ‘tijdgebrek’. hoe gaaf is het om te merken dat God je in zoveel verschillende situaties (per dag!) gooit waarin je van Jezus kan getuigen!
    je moet ze alleen wel zien, lef hebben en er tijd voor nemen.
    dan maar een trein later.

  3. Ben het met je eens gert! Hier nog een mooi filmpje wat er wel bij past!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: