Pensioen perikelen


De VSE is de vereniging die zich bezig houdt met de pensioenvoorziening van predikanten binnen de GKV. Er dreigt een groot tekort te ontstaan. Er moet veel geld binnen komen om de pensioenen van predikanten in de toekomst te kunnen betalen. Met name omdat er in de komende jaren veel predikanten met pensioen gaan. De vraag is ‘hoe gaan we dit betalen?

Gisteravond hadden we een gave vergadering van ons bestuur. We hebben de afgelopen jaren prachtige plannen gemaakt om missionair aanwezig te zijn in de stad Arnhem. We zijn bezig met de verbouw van De Koepelkerk en hebben plannen voor een centrum voor de jeugd en kinderen, een ontmoetingsplaats midden in de stad.

Gisteravond hadden we oa ook een bespreking van de begroting. Onze commissie van beheer heeft er de laatste jaren hard aan gewerkt om die begroting sluitend te maken. Met veel succes.

En ineens hangt daar boven onze begroting het pensioenprobleem. Of we komend jaar even 23000€ extra kunnen ophoesten. Dat is nog maar een schijntje van wat komen gaat. Een speldenprik. De jaren daarna wordt het misschien wel 50000€ (100% meer) en nog meer 100000€ (200% meer) als we de prognoses mogen geloven.

Dat heeft uiteraard zeer grote gevolgen voor onze gemeente en voor onze plannen. Alles moet aan de kant om dit te kunnen betalen. Een storm van protest ontwaakte in mijn binnenste. Hoe is het zover gekomen? Waar is het fout gegaan? Natuurlijk moet het pensioenprobleem opgelost worden. Maar hoe? Het lijkt me dat we wel wat breder mogen kijken.

Wij hebben een sterk missionaire gemeente. We groeien sterk, maar nieuwe mensen weten bijvoorbeeld niet altijd hoe het financieel loopt in een gemeente. We hebben een brede rand. We hebben een ontzettend jonge gemeente, met heel veel kinderen en jongeren. 85 % is jonger dan 35 jaar. Per jaar wordt er van onze gemeente al heel veel gevergd op het gebied van quota. 130 € per lid per jaar en dan komt het VSE geld daar nog boven op.

Dat zal betekenen dat wij keuzes moeten gaan maken. Wat betalen we wel en wat niet? Dat voelt natuurlijk niet goed, graag willen we loyaal zijn. Het pensioen probleem is een landelijk probleem en dat vergt een bredere aanpak. Ik weet niet precies hoe. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Een probleem dat gecreëerd is moet opgelost worden. Maar er is een grens aan hoe we gemeenteleden kunnen belasten, ook al moeten we die grens misschien nog opzoeken.

Wij werken met het quotum per lid maar houden daarmee geen rekening met de samenstelling van de gemeente en met bijvoorbeeld het feit dat sommige gemeenten zeer missionair zijn. Ik snap best dat je dit moeilijk kunt vertalen in rekenmodellen. Ik snap ook best dat het quotum – systeem aanpassen jaren kost. Maar ik wil tenminste het signaal afgegeven dat de huidige gang van zaken ernstige gevolgen heeft voor keuzes die gemeentes moeten maken.

Moeten we blijven verdelen vanuit ledenaantallen? Moeten we niet meer rekening houden met de lokale omstandigheden? Waarom wordt de pensioenstekort discussie los gemaakt van andere quota? Waarom stellen we niet een maximum quotum per betalend adres en proberen we met dat geld alles te betalen? Dan moet er geschoven worden met budgetten. Dan moet er nu meer naar het pensioen. Dan moeten andere zaken wijken. Misschien minder naar de zending in het buitenland? Of minder naar allerlei deputaatschappen? Meer projectmatige aanpak?

Het lijkt me zeer belangrijk dat in ieder geval zichtbaar wordt dat de beslissingen van nu grote gevolgen hebben voor concrete gemeentes, die vaak al een meerjarenplan hebben gemaakt. We moeten onze kinderen en de toekomstige generatie niet opzadelen met de problemen van nu. Maar het is net zo waar dat we de huidige generatie niet zomaar kunnen opzadelen met problemen die ontstaan zijn door keuzes uit het verleden.

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: