GODS LOGICA


In de afgelopen week heb ik met veel plezier het boek ‘Geduld met God’ van Tomas Halik gelezen. Een must read voor iedereen die nadenkt over de verhouding tussen kerk en de wereld en hoe je niet gelkernkwaliteit-geduldovige mensen kunt bereiken. . Hier volgen wat citaten. Hopelijk prikkelen ze jou om het boek te lezen.

‘Het judaisme en de islam zijn in wezen rechtssystemen, gebaseerd op de logica van contractuele verhoudingen. Jezus bewerkte een verbijsterende doorbraak en transformatie: de poging de debet-credit relatie te vervangen door genade en geloof, de religie van regels door liefde. Jezus sluit een nieuw verbond, niet meer gebaseerd op recht, maar op liefde. Hebt elkaar lief zoals ik jullie heb lief gehad. Dat is Jezus’ enige gebod en het wijkt volkomen af van het stelsel van geboden en verboden dat strikt scheiding brengt tussen ‘rein en onrein’. Jezus zet dat hele systeem op z’n kop, de-legaliseert de religie als geheel.

Gods liefde is irrationeel omdat ze de logica van het recht overstijgt. Verstand (vooral het verstand van het religieuze legalisme) is niet compatible met God.

De mens wil voortdurend God begrijpen, hem doorgronden, zijn geheim ontsluieren, en terecht vermoedt de mens dat dat alleen maar gaat lukken als hij in zekere zin als God wordt.

Er bestaan echter twee radicaal verschillende wegen om als God te worden: De weg van het ‘kennen van God’ en de weg van ‘het zijn als God’. De eerst wees satan aan Adam in het paradijs (jullie worden als goden, kennende goed en kwaad), de tweede wees Jezus (wees als mijn hemelse vader, die zijn zon immers laat opgaan over goede en slechte mensen en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen).

In de kerk zie je nog steeds pogingen om God te begrijpen door het ‘weten over’ in dogmatische definities te vangen en onze relatie tot hem in de dwangbuis van een juridisch systeem. We maken een overzichtelijke dienstregeling – in de vorm van een catechismus en logisch geordende leerboeken dogmatiek en ethiek.

Er zijn ook nu nog mensen die de ruim geopende deur van de liefde en de geest die erdoor heen waait te riskant vinden en ze beginnen die deur langzaam weer dicht te duwen met juridische denkbeelden.

Daartegenover staan mensen die laten zien dat de navolging van Christus en de vervulling van Gods wil zoals die in Christus zichtbaar wordt, geen kwestie is van voldoen aan een stelsel van ge- en verboden, maar van de dwaasheid van de liefde.

Gods logica is anders dan de menselijke’.

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: